Отварање Српске допунске школе у Солуну

У Солуну је 28. јануара 2024.године, освећена и отворена Српска допунска школа „Свети Сава“, а под духовним покровитељством манастира Хиландара. У последњих дванаест година школа је радила у просторијама 34. основне школе, да би од школске 2023/24. године манастир Хиландар  даривао нов простор за извођење наставе на српском језику. Простор се налази у просторијама хиландарске канцеларије у Солуну, под чијим кровом послује организација Теофилос, која за свог оснивача има хиландарског игумана са манастирским братством. Циљ је да деца која похађају Српску допунску школу, поред матерњег језика изучавају историју, музику, сликарство и на тај начин сачувају идентитет и културу свог народа. Школа тренутно броји близу сто полазника, са јасним циљем да се тај број увећа. Наставу у школи изводи хонорарна наставница Ана Џогановић.

Врпцу су на улазу у нову школу пресекли министар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић и високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара. Том приликом, министар Милићевић је директорки организације Теофилос, Антонини Миљковић поклонио буквар и лектире на српском језику, за све ученике школе. У просторијама школе је постављена табла, дар манастира Хиландара са натписом "Свети манастир Хиландар са очинском љубављу дарује ову школу, у славу и част Светом Сави. Игуман са својим братством, у Солуну  27. 1. 2024.“

Свечаност је настављена у Хотелу Македониа Палас. Том приликом, а у препуној сали хотела, присутнима су се обратили хиландарски игуман Методије, министар Ђорђе Милићевић, представник префектуре грчког административног региона Централне Македоније, Атанасиос Бекас и протојерер-ставрофор Александар Павловић, директор Хиландарске канцеларије у Солуну. Свечаном отварању и академији присуствовала је Јасмина Милачић, српски конзул у Солуну, представници полиције и војске, родитељи и грчки пријатељи који су подржали овај пројекат.

На самом крају прославе, посетиоци су уживали у културно-уметничком програму у коме су учествовала деца, полазници Српске допунске школе "Свети Сава", а ради којих је овај пројекат и осмишљен. У наставку програма наступили су Београдски мушки хор и Културно уметничко друштво "Димитрије Котуровић" из Београда.

31/01/2024
Удружење Теофил 1198 Чачак,
Радничка 41/5
Текући рачун бр.
200-3707050101022-97
Девизни рачун бр.
RS35200370705010198812
Банка Поштанска штедионица
Нела Мечанин
+381 641553406
Драгана Ћаловић
+381 63264211
homeenvelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram